Postul, medicament pentru sufletul şi trupul omului

Perioada postului mare vine să ne amintească adevăratele noastre nevoi şi ne îndeamnă să facem alegeri în conformitate cu acestea. Suntem încurajaţi să avem limite la sugestibilitatea promovată social de tabloide, publicitate sau persoanele dragi.

Postul a devenit astăzi o adevărată terapie, dobândind tot mai multe conotaţii ştiinţifice. Pe lângă semnificaţia lui morală şi sufletească, postul mare al Paştelui aduce o importantă serie de beneficii pentru sănătate. Se recomandă postul pentru însănătoşirea trupească, mai ales în cazul bolilor grele, cum este cancerul. Atenţie însă la diferenţa dintre „a ţine post” şi a „detoxifia organismul”. De multe ori acestea se suprapun, în loc să se completeze. Postul este acompaniat de rugăciune, fapte bune, cumpătare şi urcuş duhovnicesc. În articolul următor voi scrie despre treptele urcuşului duhovniesc pentru că nu e suficient să ne abţinem de la mâncare, trebuie să postim şi sufleteşte.

Postul să fie întâmpinat cu sufletul deschis, nu cu abdomenul burduşit!

Multe persoane se îmbuibă cu mâncare înainte să înceapă postul şi astfel pierd o perioadă importantă din cele 40 de zile. Fiind sătul nu te poţi ruga aşa cum o faci când te simţi uşor şi apropiat de Dumnezeu, ca urmare a unei renunţări pe care o faci pentru El.

În Sfânta Scriptură sunt multe exemple de minuni pe care Dumnezeu le dăruieşte persoanelor care postesc, însă vă amintesc experienţa proorocului Daniel care a fost aruncat în groapa leilor, dar pentru că postise, a ieşit nevătămat. (Daniel 6, 16-23). Acest exemplu ne grăieşte despre cât de plăcut îi este Domnului omul postitor. Noi însă să nu postim pentru a primi minuni, ci pentru a-i răspunde prin dragoste şi o renunţare după putinţă, jertfei Mântuitorului!

Am auzit frecvent „Nu pot să ţin post.” Vreau să ştiţi că sunt mai multe tipuri de post şi vi-l puteţi alege pe cel dorit. Important este să faceţi o renunţare după putinţa voastră, oricât de mică. Poţi reduce consumul zilnic de ţigări, gândindu-te că o faci pentru Dumnezeu, că alegi să nu te mai fardezi în aceste 40 de zile, să renunţi la dulciuri sau la cafele, iar exemplele pot continua. Un alt argument pentru a nu ţine post este că nu a fost început la timp. Dragilor, fiecare dintre noi decide când şi câte renunţări face pentru perioada pascală. Puteţi posti 40 de zile, 20 sau o săptămână. Doar începeţi odată!

Principalele tipuri de post:

1) hrană fără carne
2) hrană fără carne, lactate şi ouă,
3) hrană fără carne, lactate, ouă şi untdelemn
4) hrană constituită din pâine şi apă, cu măsură
5) fără niciun fel de hrană, doar cu apă, timp de o zi, iar în ziua următoare sunt consumate alimente vegetale sau pâine.

Postul să fie ţinut în funcţie de constituţia fiecăruia şi de posibilităţile sale atât fizice, cât şi psihice!

Puteţi ţine postul detoxificându-vă organismul, mai ales că nevoia sa de curăţire după perioada de iarnă şi de fortificare a lui printr-o dietă de natură vegetală va reechilibra mineralele din corp. Dieta vegetală scade greutatea, dacă sunt făcute combinaţiile corecte, scade tensiunea arterială, hiperglicemiile şi valorile crescute de acid uric (cauzate de consumul de carne în mod excesiv), sistemul osteoarticular se fortifică, sistemul nervos se îmbunătăţeşte. Alimentele vegetale, nucile şi oligoelementele naturale (siliciu, borul, arsenicul, nichelul) sporesc vitalitatea, energia psihică şi fizică deoarece conţin vitamine, minerale (calciu, fier, magneziu, fitosteroli, zinc, seleniu, acizi graşi, omega 3, omega 6, fibre, antioxidanţi, mangan, iod, potasiu, seleniu, sodiu, zinc), proteine, aminoacizi, triptofan, grăsimi sănătoase.

Câteva exemple de alimente „minune”:

a) ALIMENTE VEGETALE, în primul rând pentru că sunt alcaline, organismul uman fiind unul alcalin are nevoie de alimente verzi, care conţin clorofilă. Urzicile care înnoiec sângele, spanacul, salata verde, varza, pătrunjelul, mărarul, sparanghel, brocolli, fasole verde, ridichii, conopida, morcovi, ţelină, merele şi banalele, mierea, apa minerală, alune de pădure, caisele, stafidele, smochine, curmale, mango, papaya, ananas, usturoi, mazăre, sfecla, ardei gras, cartofi, ghimbir, praz, ciuperci, măsline, tofu sunt câteva exemple de alimente alcaline extrem de benefice pentru organismul nostru.

b) SEMINŢE:

1) Seminţele de chia sunt unele dintre cele mai puternice, funcţionale şi pline de nutrienţi alimente din lume. Extrem de bogate în fibre şi pline de antioxidanţi, proteine, minerale, vitamine şi Omega-3.
2) Seminţe de in, conţin Omega 3, fibre solubile.
3) Seminţe de rodie, conţin antioxidanţi, vitamina C, potasiu, fibre.
4) Seminţe de dovleac, conţin proteine, fier, zinc, magneziu, vitamina E, fitosteroli.
5) Seminţe de susan, conţin calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele complexului B, proteine, seleniu, cupru şi aminoacizi.
6) Seminţe de canepă, conţin aminoacizi, Omega 3 şi 6, proteine, fibre.
7) Seminţe de chimen, conţin fier.
8) Seminţe de floarea soarelui, conţin vitamina E, fitosteroli şi proteine şi magneziu.

c) „NUTS”: nuci, fistic, migdale, alune de pădure, caju. Conţin proteine vegetale, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, vitaminele A, E, K, C, B1, B2, B6, niacin, acid pantotenic, folaţi. Sunt foarte bogate în fibre şi în grăsimi nesaturate. Să se consume nesărate şi neprăjite!

d) FRUCTE ŞI LEGUME, conţin vitamine, fitonutrienţi, electroliţi, fibre alimentare, apă, minerale, antioxidanţi.

Aşadar, postul are grijă de sănătatea omului!

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.