Alegerea – libertatea supremă

Ani întregi ne petrecem viaţa vrând să-i mulţumim pe ceilalţi, fie ei părinţi, şefi, parteneri de viaţă, prieteni şi, într-o clipă, ne dăm seama că totul a fost în zadar. Că presiunea pe care ei au pus-o pe umerii noştri nu era atât de importantă nici măcar pentru ei şi totul s-a anulat în urma verdictului nostru implacabil de a nu ne mai supune expectanţelor din afara noastră şi de a trăi cum ne dorim noi. Din nefericire, unele persoane aleg să trăiască aşa cum îşi doresc când aproape este prea târziu.

Am câştiga mai mult dacă ne-am lăsa văzuţi aşa cum suntem, decât să părem ceea ce nu suntem.

Când încetezi să te mai laşi definit de ceilalţi, cu aşteptările lor cu tot, descoperi că viaţa are o mulţime de posibilităţi şi că lucrurile vor să fie aranjate şi ordonate pentru a deveni creaţii.  Pentru a putea fi capabil să creezi, e nevoie să laşi în urmă rănile tale şi să începi să trăieşti. Ai fost atâţia ani spectator al vieţii tale, e momentul să devii şi creatorul ei. Nu eşti responsabil pentru felul în care te percep ceilalţi.

N-are rost să te consideri mai mult decât eşti, însă nici mai puţin, bagatelizându-ţi abilităţile şi competenţele. Încetează să te mai compari cu ceilalţi! Ceea ce vezi în ceilalţi de multe ori este doar o aparenţă bine camuflată. Dacă i-ai cunoaşte mai bine, ai descoperi că nu sunt atât de competenţi şi nici perfecţi, precum parExistă oameni care au stime de sine înalte şi par în societate foarte bine pregătiţi datorită încrederii pe care o au în ei şi există persoane care par propriile lor sclave din cauza încrederii foarte scăzute în forţele proprii. Alimentează-ţi stima de sine concentrându-te pe resursele tale interioare şi focalizează-te asupra experienţelor pozitive din trecutul tău.

Investeşte în dezvoltarea abilităţilor tale, nu-ţi consuma energia admirând pe altcineva! Ai răbdare cu tine şi progresează câte puţin în fiecare zi. Construieşte-ţi un viitor mai luminos astăzi, nu mâine, nu ieri!

Când ai nevoie de sprijin, nu ezita să-l ceri. Tăcerea nu este întotdeauna de aur. Alege o persoană din anturajul tău în care ai încredere şi comunică-i experienţa ta actuală. Astfel, vei ajunge să te înţelegi mai bine şi să te iubeşti. Lipsa iubirii şi a respectului de sine duce la întreţinerea multor autoacuzaţii.

În ziua în care vei decide să înveţi să te iubeşti vei observa că persoanele din jurul tău te vor trata cu mai multă consideraţie şi nu vei mai avea nevoie de confirmările lor. Vei începe să dăruieşti înainte de a cere.

Când te vei respecta, vei acţiona pentru progresul tău pentru că eşti preocupat de evoluţia ta, nu vei mai amâna la nesfârşit proiectele pe care le ai de mult timp în minte. Renunţă să te tot critici, lamentezi şi disculpi, şi începe să actionezi lăsând deoparte regretele trecutului şi himerele viitorului! Ai un plan, urmăreşte-l pas cu pas şi bucură-te de prezentul tău. Pentru ca fericirea ta să fie veritabilă, leag-o de un scop anume, nu de o persoană sau de un lucru.

Fiecare alegere pe care o faci îţi creionează viaţa. Tu eşti responsabil de (ne)fericirea ta!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.