ȘI-N CEASUL AL DOISPREZECELEA, DESPRE FERICIRE

„Helen, ce își doresc oamenii cu adevărat în viață?”

Întrebarea prietenei mele m-a pus pe gânduri și am încercat să găsesc rapid câteva răspunsuri. Am ajuns de la bani, faimă, avere, iubire, apreciere, frumusețe, familie, sex, statut profesional la… fericire! Da, cred că oamenii caută să fie fericiți, de fapt.

Persoanele cu posibilități financiare compensează golul sufletesc prin goana după plăceri (citește adrenalină) de tot felul (sexuale, culinare, aventuri golante, experiențe inedite la limita morții), celelalte, mai puțin binecuvântate „de soartă”, se resemnează în fața televizorului, a alcoolului, a drogurilor sau a cărților. În scurt timp, ambele categorii de oameni ajung să simtă o lipsă de interes și o incapacitate de a fi mulțumite cu ceea ce primesc de la viață.

Plictisul atrage dezgustul față de sine, față de semeni sau față de viață în general. În scurt timp devii o povară pentru ceilalți prin stările tale triviale și te vei însingura din motivul „la ce bun să…”.

Dacă eșecul tău în viață (care are legătură cu felul în care te raportezi la tine, nu la realizările tale) este atât de evident încât nu poți sta 5 minute pe zi doar cu gândurile tale, vei avea nevoie permanent de zgomot, implicit de distracție și uitare. Din acel moment ești loialul „plăcerii” și viața ta devine mai suportabilă în contact constant cu sursele plăcerii, însă mai puțin vie în rest. În timp, vei avea nevoie de experiențe și mai tari ca să suplinești lipsa de (auto)mulțumire.

Confortul și bunăstarea adâncesc sentimentul de deșertăciune. Când nu trebuie să mai depui efort pentru a dobândi aspecte pe care ți le dorești, sentimentul zădărniciei stă la pândă. Oamenii care sunt nevoiți să meargă la serviciu pentru a avea cu ce să-și hrănească pruncii, nu se gândesc în acel moment la scopul vieții pentru că le este evident. Persoanele care au un membru bolnav grav în familie, nu se aglomerează cu idei despre inutilitatea vieții. De asemenea, cele care au o îndeletnicire constantă care le bucură nu simt că trăiesc în van. Nici cele care luptă pentru o anumită cauză filantropică.

Este necesar să dobândim cu un oarecare efort ceea ce ne dorim ca să nu ajungem la concluzia că înfăptuirea dorințelor nu aduce fericire.

De nefericire se scapă când există o necesitate imperativă de a acționa. Nu devii fericit dacă te tot analizezi, trebuie să diminuezi preocuparea pentru propria persoană, fără să uiți de tine, și să reduci atașamentul față de dorințele pe care le ai. Filosofia și religia afirmă de foarte mult timp acest adevăr. Cu cât ești mai atașat de obiecte, dorințe, scopuri, cu atât bucuria de a trăi se îngustează. Este important să ai scopuri în viață, pentru care există o planificare bine gândită urmată de acțiune, însă nu-ți reduce viața la bifarea obiectivelor de pe listă.

Sentimentul reușitei sporește bucuria de a trăi.

Sunt de acord cu tine, când ai succes parcă viața este mai încântătoare. Dar contează ce faci cu succesul, dragul meu! Poți avea foarte mulți bani, de exemplu, și în loc să te bucuri de siguranța materială și de timpul liber pe care le-ai obținut muncind să ajungi la această performanță, tu intri în competiție cu altul care are și mai mulți bani. Apoi ajungi să-ți cultivi dorințe prin comparație, nu prin conștientizarea propriilor impulsuri profunde și îți vei întări cel mult voința și ambiția, nu sensibilitatea sau inteligența.

Adevărata fericire a omului modern izvorăște din preocupări cât mai diverse care alimentează pofta de viață.

Îmi amintesc disprețul din întrebarea unei rude: „De lecții de vioară de ce te-ai apucat? Cu vioara ce crezi că vei face?! Oricum n-ai să ajungi în veci să cânți la Ateneu!” Cu tot calmul meu din ziua de Crăciun, recunosc că întrebarea lui m-a iritat, dar i-am răspuns distant că învăț să cânt la vioară din bucuria de a face asta și este mai mult decât suficient pentru mine!

Disciplina mentală este alt ingredient care ne ajută să ne simțim fericiți. Să stăm în tihnă să ne gândim la o decizie pe care am tot amânat-o este cel mai bun lucru pe care ni-l datorăm, decât să lăsăm acea presiune să atârne undeva în tenebrele subconștientului și să ne consume inutil energia psihică. Este valabil același lucru și pentru activitățile de care știm că suntem responsabili. Din tihnă, resposabilitate, poftă de viață, relații sănătoase și emoții simple se hrănește fericirea!

Am întâlnit atât de mulți oameni fără motive de a nu fi fericiți, însă conflictele interioare numeroase îi scinda lăuntric. Nici ei nu-și explică de ce nu se simt împliniți având „totul”. Când citesc în vreo carte, sau încep să meargă la terapie, ori descoperă într-un film sau piesă de teatru că nemulțumirea sau nefericirea – când nu există cauze obiective – are ca sursă o disociere interioară, schimbă traiectoria îndreptată spre excitație, divertisment și pasiuni puternice sau senzații tari, spre mai puțin plăcuta autoanaliză, însă cu beneficii pe termen lung.

Ieri am întâlnit un băiețel de vreo trei sau patru anișori care mergea sărind, zburdând liber. Mama lui era în spatele său, vorbea la telefon, iar copilul era atât de fericit doar pentru faptul că pur și simplu există! Și se bucura deplin de această stare. Ne-am zâmbit larg, complice și toată ziua m-am bucurat exact ca el, de simplul fapt că exist, că pot să merg, să sar, să râd, să văd și să mă joc cu fulgii de zăpadă!

Obișnuiește-te să-ți vezi viața în ansamblu, nu te mai focaliza doar pe unele aspecte reducând-o la acestea!

Învață să refletezi la ceea ce este adevărat și important pentru tine, nu pentru familia ta, prieteni, colegi, societate. Apoi, îndrăznește să visezi și construiește un plan pentru realizarea visurilor tale, pornind de la credințele pe care le ai despre ceea ce crezi că este posibil pentru tine!

Privește-te prin ochii tăi sau prin ochii lui Dumnezeu, nu prin ochii oamenilor care nu au știut că viața oferă multe posibilități dacă ai ochii larg deschiși, inima senină și mintea pregătită să le recunoască!

Noul an să vă aducă surprize plăcute, să stimuleze cât mai multe interese largi cărora să le faceți loc în viața voastră și să cultivați relații sănătoase! La mulți ani!

Cultivă curajul în viața ta începând cu anul 2017!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.