Pledoarie pentru a trăi frumos

Simt bucurie când mă aflu în natură, în preajma copiilor sau a persoanelor care lasă naturalul din ele să se manifeste, când stau de vorbă cu Dumnezeu şi cu mine, când ofer şi primesc iubire, când dăruiesc din timpul, cunoştinţele, dragostea, sprijinul şi entuziasmul meu.

Bucuria mea se reduce când privesc în jurul meu şi observ cu tristeţe că viaţa nu mai este celebrată ca valoare supremă. Ne-am pierdut pe noi înşine în fuga după bani, case, maşini, cariere strălucitoare sau distracţii compensatorii.

Ne dorim bani să putem călători, o casă în care, în sfârşit, să ne simţim “acasă”, o carieră înfloritoare, o familie, însă după o anumită perioadă după ce le obţinem simţim că tot nu suntem împliniţi şi pornim în căutarea altui scop existenţial. Suntem predominant concentraţi pe lucrurile care lipsesc din viaţa noastră sau pe sentimente nerostite ce formează o realitate fictivă în care ne simţim tot mai devitalizaţi.

Viaţa din noi nu mai pare vie şi nu o mai celebrăm prin ritualuri constructive. Trăim după standardele societăţii, familiei sau normelor impuse de religie, însă fără a le trece prin filtrul raţiunii. Nu ştim ce este benefic pentru noi, ce anume ne-ar aduce sentimentul de plenitudine sau mult râvnita fericire pentru că nu ne cunoaştem. Avem doar idei fără substrat despre noi. Pentru a putea primi un plus de cunoaştere despre tine e nevoie să devii disponibil faţă de partea întunecată a personalităţii tale ca ulterior să ajungi să o accepti, intrând în relaţie autentică atât cu tine cât şi cu ceilalti.

Disponibilitatea faţă de tine însuţi apare când alegi să nu mai trăieşti în trecut, şi doar să înţelegi mesajele experienţelor tale, nici în viitor, proiectându-te în diverse situaţii sau contexte dezirabile sau indezirabile (alimentate de anxietăţile tale), ci să fii ancorat în prezent, în aici şi acum ales în mod responsabil.

Te invit să respiri profund şi să te întrebi ce este esenţial în viaţa ta. Ce te face să te simţi viu? În ce momente ai vrea să te opreşti şi să fii recunoscător pentru clipa prezentă? În ce contexte reuşeşti să fii prezent fără gânduri despre ce ar spune o persoană pe care o investeşti cu încredere despre tine dacă acţionezi şi îţi împărtăşeşti opiniile fără rezerve? Ce activităţi reprezintă surse de energie pentru tine?

O soluţie care premerge drumul spre esenţialul tău este să te poziţionezi responsabil în viaţa ta. Să nu mai aştepţi o salvare din exterior sau o minune fără ca tu să iniţiezi schimbarea sau noutatea. Să fii tu cel care se schimbă, ci nu să aştepţi să facă ceilalţi din jurul tău acest lucru ca tu să te simţi fericit. Să fii tu iniţiatorul fericirii tale, ci nu să aştepţi să te facă fericit partenerul de viaţă, copilul, prietenii, colegii, părinţii, fraţii.

Alimentează-ţi disponibilitatea faţă de tine şi nu mai cultiva autodefensele. Implica-te în activităţi care sunt în concordanţă cu sentimentele , nevoile şi valorile tale.

Învaţă să identifici esenţialul, să-l primeşti şi să-l oferi!

2 comments

  1. yks says:

    Usurinta cu care vorbesti despre aceste trairi imi denota o lejeritate in atitudina ta fata de situatia actuala in al carei context iti manifesti existenta.Dar, spre exemplu ce te faci cand vrei sa te angajezi de aproape un ani si vezi ca societatea in care traiesti nu iti ofera nici un suport, nu ai pile si nu iesti genul de smecherasi care sa faca giumbuslucuri ca sa obtina bani.Vrei sa muncesti cinstit si sa iti castigi existenata, macar traiul necesar, libertatea interioara este cu adevarat o bogatie a sinelui, dar daca voia ta este de a accede si la o bogatie materiala…nu poti sa eleimini complet aceasta nevoie, daca ar fi fost asa am fi trait inca in grote probabil.Activitatile care sunt in concordanta cu nevoile noastre nu depind numai de noi, asta ar fi o prima observatie, uneori salvarea o poti gasi numai in exterior, altfel risti o resemnare interioara al carei martor devi involuntar, lucru care nu este neaparat rau dar nici bun nu pot spune, apoi in ceea ce priveste esentialul…hm, cam greu sa il poti reduce la prezent pentru ca este ceva cu adevarat dinamic, si oricum ar fi nu ar putea exista fara trecut si viitor.

  2. elenadarie says:

    Yks, sunt constienta de vremurile in care traim si aleg sa-mi pastrez atitudinea pozitiva, chiar daca poate parea naiva sau copilaroasa. Este important sa ai un loc de munca, insa multi oameni se imbolnavesc pentru ca nu compenseaza efortul depus la serviciu cu o activitate placuta. Devin din ce in ce mai tensionati si mai sedentari. De aceea, v-am invitat in articol sa gasiti activitati in care sa va “pierdeti” in starea de flux. Va vor ajuta sa faceti fata rutinei si stresului.

    Gasirea unui loc de munca iti testeaza rabdarea, motivatia, perseverenta si tenacitatea, cu siguranta, si iti stimuleaza capacitatea de afirmare. Sigur ca nu e usor de tolerat ceea ce se intampla pe piata muncii. Stim cu totii cum se fac angajarile in zilele noastre. Dar nu ajuta cu nimic sa ramanem intr-o stare de descurajare si, poate, resemnare.

    Esentialul, si in viziunea mea, este dinamic. El se schimba odata cu evolutia ta si asteapta sa fie primit si oferit :). Adesea ne implicam in activitati si relatii care ne instraineaza de acest esential, doar ne hranesc cu placeri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.