Nevoia de a apela la servicii de consultanta psihologica devine tot mai frecventa, asa ca am decis sa va impartasesc cateva repere care va vor ajuta sa alegeti un psiholog potrivit pentru tipul de problema care va creeaza suferinta sau disconfort.
Se intampla sa vorbim cu persoanele dragi din familie sau cu prietenii despre problemele pe care le avem, insa aceste persoane, oricat de intuitive ar fi, au propria experienta, subiectiva, care le determina sa dea sfaturi in functie de ceea ce au integrat ele din situatiile pe care le-au trait. Psihologul abordeaza problema ta intr-un mod obiectiv si s-a specializat sa lucreze asupra diverselor tipuri de problematici cu care se poate confrunta o persoana pe parcursul vietii.
Un prim criteriu pentru selectarea unui psiholog bun sunt referintele lui.
Intreaba persoanele din jurul tau daca au informatii despre competenta psihologului la care intentionezi sa mergi. Documenteaza-te care sunt specializarile psihologului si, in functie de problema pe care o ai, vei sti daca poti apela la serviciile lui sau te vei indrepta catre un alt specialist. Verifica si pe site-ul http://www.copsi.ro/ daca psihologul pe care l-ai ales are atestat de libera practica si care sunt competentele sale.
In psihoterapie, cea care stimuleaza si influenteaza procesul de vindecare este relatia terapeutica. Alianta care se dezvolta pe parcursul primelor sedinte intre pacient si psihoterapeut este cea care va determina succesul unei psihoterapii. Asadar, daca in primele sedinte nu te simti ascultat, inteles, acceptat si respectat, poate ca ar fi mai bine pentru tine sa cauti un alt psiholog, dupa ce ii impartasesti actualului psiholog ceea ce simti, pentru a constientiza daca sentimentele tale sunt o urmare a mecanismelor de aparare sau sunt intr-adevar justificate. Poate fi o incompatibilitate intre personalitatile voastre si asta nu are nicio legatura cu calitatile profesionale ale psihologului.
Este important sa nu soliciti rezolvarea problemei instantaneu. Problema cu care te confrunti nu a aparut brusc si ai nevoie sa identifici metode prin care poti ajunge sa solutionezi problema sau, daca nu poate fi rezolvata, atunci sa o gestionezi cu mai putin efort din partea ta. Psihologul nu este un zeu atotputernic, care face sa dispara orice problema de la sine, ci un sprijin care te ajuta sa gasesti cele mai bune solutii la problemele tale si sa faci alegeri mai potrivite pentru a dobandi o liniste interioara, deci e necesara colaborarea ta.
Daca pacientul nu este pregatit pentru ameliorare sau vindecare, el nu poate fi ajutat de catre terapeut. E nevoie ca pacientul sa aiba o motivatie puternica pentru a putea fi tratat, altfel nu se vor produce modificari consistente asupra sa si pot interveni si pretexte de tipul “Nu-mi permit financiar sa fac acum psihoterapie, am venit doar sa ma lamuresc in privinta unei probleme”, “Nu am timp, lucrez foarte mult si as fi mult prea obosit/a ca sa ma pot concentra”. Rezistenta la psihoterapie este parte integranta a demersului terapeutic, iar psihoterapeutul ii va comunica acest lucru pacientului respectand decizia acestuia de a continua, a amana sau abandona psihoterapia.
A gasi psihologul bun pentru tine inseamna a-l gasi pe cel cu care te simti bine, independent de recomandarile pe care le-ai auzit si de reputatia specialistului.