Ai o problema pe care incerci s-o rezolvi de mult timp. Prima data ai incercat singur/a, apoi ai vorbit cu prietenii, cu familia sau cu persoane care au aceeasi dificultate ca si tine. Nimic nu a functionat pe termen lung, cel putin nu cu un rezultat satisfacator pentru tine.
Ai incercat sa eviti problema, s-o ignori, sa-ti spui ca nu e chiar atat de grav, ca o sa treaca la un moment dat, pana cand ai ajuns sa fii nemultumit/a de tot ceea ce te inconjoara: serviciu, familie, prieteni, tu insuti/insati si de viata in general. Ai devenit neincrezator/oare, nefericit/a, temator/oare si, in cele din urma, pasiv/a. Acestea sunt semne ca e momentul sa apelezi la serviciile profesioniste ale unui specialist.
Mult prea des am auzit oameni spunand ca refuza sa apeleze la serviciile unui psiholog pentru ca nu sunt „nebuni”. E necasara o clarificare: persoanele cu o tulburare psihica acuta se trateaza la psihiatru. La psiholog apeleaza cei care se confrunta cu un impas relational, emotional sau existential si nu il pot solutiona singuri. Poate fi o problematica de cuplu, serviciu, familie, relatii sociale, sens al vietii sau atunci cand vrei sa-ti dezvolti anumite aptitudini si abilitati. Poti citi mai multe despre problematicile intalnite in cabinetul unui psiholog/consilier psihologic/psihoterapeut în pagina dedicata.
Exista persoane care prefera sa ia medicamente pentru ca disconfortul psihoemotional sa dispara, insa aceasta alegere nu lucreaza asupra cauzelor, ci trateaza efectele conflictelor interioare sau relationale si, daca nu se apeleaza in paralel si la psihoterapie, dupa ce tratamentul medicamentos se incheie, simptomele reapar la un anumit interval de timp, poate chiar sub o alta forma decat cea initiala.
In cazul simptomelor fizice, cand pacientii amana indelung sa mearga la medic, maladiile se agreaveaza. Tot asa, tergiversarea consultarii unui psiholog pe termen lung poate agrava considerabil calitatea vietii tale. Asteptarea dominanta este ca problemele sa se rezolve rapid si eficient, aidoma unui medicament. In terapie insa, simptomele dispar treptat, o data cu angajamentul pe care pacientul si-l asuma. Dobandirea si mentinerea echilibrului psihologic se obtine in timp cu rabdare, perseverenta, efort, motivatie intrinseca si responsabilitate.
Un factor important in eficienta psihoterapiei il constituie compatibilitatea intre pacient si psihoterapeut. Pentru ca psihoterapia sa dea rezultate, este important sa se investeasca in construirea si mentinerea unei relatii terapeutice bazate pe incredere, respect si acceptare neconditionata. Intr-un articol viitor voi aborda pe larg tema cum ne alegem psihoterapeutul potrivit.