Trebuie să ştii câteva lucruri înainte să mă cunoşti

Nu sunt un psihoterapeut comod. Nu-mi propun să plac oamenilor care vin să mă întâlnească, ci scopul meu este să-i văd maturizându-se şi bucurându-se de viaţă. De aceea, nu-ţi confirm credinţele iraţionale sau infantile, nu-ţi ofer sfaturi, ci te canalizez spre propria capacitate de a te consilia, nu te compătimesc când suferi pentru că alegi să-ţi întreţii nefericirea. Uneori îţi spun lucruri dureroase şi greu de acceptat, însă te asigur că intenţiile mele vizează binele tău și îți respect ritmul personal de asimilare a terapiei.

Mă implic cu devotament pe drumul (re)găsirii şi devenirii tale, ceea ce presupune din partea mea informare, în afara sesiunilor, despre dificultăţile cu care te confrunţi; antrenament emoţional pentru a putea fi ca „nouă”, chiar dacă eşti al şaptelea pacient din ziua respectivă; respect programările stabilite şi orice disconfort aş avea, acesta nu va influenţa participarea mea în timpul consultaţiilor. Nu mă vei vedea obosită, plictisită, îngândurată de problemele celorlalţi pacienţi sau de griji, nelinişti sau alte aspecte care pot îngreuna timpul pe care am ales să-l petrecem împreună. Voi fi acolo cu tine şi pentru tine!

Sunt conştientă de responsabilitatea mea în relaţie cu tine şi îţi cer să fii şi tu responsabil pentru relaţia terapeutică pe care o vom construi împreună.

Să nu uiţi că înainte de a fi psihoterapeut sau teolog, sunt om, ca atare să nu te aştepţi să fiu total lipsită de subiectivitate, indiferent ce-mi povesteşti. Reuşesc să-mi pun deoparte convingerile pentru a intra în lumea ta interioară, indiferent de aspectul intim al dezvăluirilor tale. M-am confruntat cu multe situaţii în cabinet şi am descoperit că îmi este uşor să mă apropii de tine dacă nu-mi ceri să te încurajez în ceea ce faci sau să-ţi confirm că procedezi corect. Nu acesta este rolul meu în viaţa ta, iar înfrânarea subiectivităţii este o abilitate pe care am învăţat-o (recunosc însă că m-am născut cu o parte considerabilă din ea, este unul dintre talanţii mei 🙂 ), şi-n plus, refuz să fiu de acord cu anumite convingeri care te definesc.  Accept cu uşurinţă că poţi avea alte valori în viaţă şi alte principii care te determină să faci alegeri pentru tine. Nu am nicio dificultate să-ţi accept confesiunea religioasă, etnia, principiile diferite de ale mele sau preferinţele sexuale, însă voi avea o problemă cu limitele pe care le testezi ignorând bunul simţ.

Este posibil să auzi de la mine lucruri care te vor dezarma iniţial şi va trebui să-ţi găseşti puterea interioră pentru a continua terapia. Stilul meu terapeutic este delicat şi ferm, dar uneori tai pansamentul pentru a ajunge la posibilitatea de vindecare cu adevărat a rănii interioare. Vor fi momente când mă vei percepe ca fiind agresivă sau non-empatică, însă niciodată nu tai mai mult decât ştiu că poţi suporta şi mă asigur că poţi face faţă „operaţiei”. Vor exista situaţii când vei simţi că nu-ţi sunt alături aşa cum îţi doreşti. Şi ai dreptate, nu-ţi sunt alături cum îţi doreşti, ci cum ai nevoie. Dar nu mă aştept să vezi asta atunci.

citat

De multe ori blândeţea şi delicateţea nu au făcut decât să-ţi întărească tiparele de comportament. Eu te confrunt cu propria realitate. Iniţial te vei simţi „dezgolit”, apoi îţi voi fi alături, acceptându-te indiferent de ceea ce identificăm împreună în subteranele tale, pentru a-ți optimiza viața. Asta trebuie să înveţi: să trăieşti altfel, să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă şi să acţionezi diferit pentru a-ţi schimba viaţa! Aşteaptă-te să te îndrum să găseşti o alternativă la perspectiva ta despre sensul vieţii/relaţii/oameni/situaţii concrete de viaţă, nu să ţi-o confirm pe cea existentă, şi nici să-ţi spun cum să gândeşti sau să acţionezi. Dacă ai venit să ne cunoaştem având aşteptarea pe care o au unii părinţii când îşi duc copiii la grădiniţă/şcoală/after school/psiholog – adică să-i ia gata educaţi şi formaţi pentru viaţă – vei fi dezamăgit. Nu sunt și nu ma comport ca și cum aș fi profesorul tău. Relația noastră va fi egală, de tip adult-adult.

În procesul psihoterapeutic, pentru mine cel mai important factor de vindecare este relaţia terapeutică pe care o construim împreună. Unii dintre pacienți se raportează la psihoterapeuţi ca și cum am fi lipsiți de afectivitate, deci imposibil de rănit, iar alții se poartă ca și cum am fi extrem de fragili. Sigur că felul în care vă raportaţi la noi ne indică anumite informaţii despre felul vostru de relaţionare, despre conflictele interioare şi exterioare, însă acum vreau să-ţi atrag atenţia asupra responsabilităţilor tale, ca pacient, în relaţie cu mine, cea pe care m-ai ales să-ţi fiu călăuză spre…tine:

  • Să mă anunți cu minimum 48 de ore când nu mai ajungi la consultația programată. Nu cred că mai este nevoie să-ţi amintesc că timpul este preţios pentru fiecare dintre noi, deci şi pentru mine. În plus, refuz alte consultații în acel interval. De accea, se vor achita la preț integral consultațiile programate, dacă nu anunţi aşa cum am convenit. Este valabil şi pentru mine. Dacă nu te anunţ cu minimum o zi înainte de consultaţie că nu ne putem întâlni, sesiunea în care ne vom vedea va fi gratuită. Indiferent de urgenţa care a intervenit. Astfel, ne respectăm reciproc timpul.
  • Să accepţi diferenţele de valori şi principii şi să extragi din ceea ce spun aspectele care consideri că îţi vor folosi.
  • Să-mi comunici onest când ai anumite îndoieli, nelinişti sau nemulţumiri.
  • Să mă întrebi ce gândesc sau simt în ceea ce te priveşte, atunci când ai vreo supoziţie.
  • Dacă ţi se pare prea scumpă terapia, poţi alege să faci orice altceva cu acei bani. Deşi pot părea simple discuţii unele sesiuni, ele se fundamentează pe mult studiu şi 11 ani de pregătire profesională continuă (şi probabil anticipezi că asta presupune timp, expunere la stress, bani, diverse renunţări, însă şi bucurii notabile, şi satisfacţii).

După ce te-ai hotărât că vrei să ne cunoaștem, gândește-te ce vrei să obții în urma sesiunilor noastre deoarece claritatea obiectivelor tale, alături de angajamentul reciproc față de terapie, determină rezultatul acesteia.

Citat-Ana-Freud.fw_

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.