“Iisus Hristos nu a venit doar ca să ne cheme. A venit şi să ne înveţe să ne lăsăm chemaţi! Ortodoxia este o chemare la împrietenirea cu Dumnezeu!”, afirmă Părintele Constantin Necula.
Chiar dacă nu am ţinut post, chiar dacă nu am făcut fapte vrednice de apropierea de Hristos, El ne cheamă pe fiecare dintre noi şi aşteaptă răspunsul nostru. În seara aceasta, să mergem cât mai mulţi la întâlnirea cu Mirele şi să înviem odată cu El. Dacă printre noi sunt si persoane care se pot împărtăşi cu Trupul şi Sângele Lui în această noapte, cu binecuvântarea părintelui duhovnic, sunt sigură că l-am bucura pe Domnul nostru pentru că jertfa Sa supremă pentru noi a fost făcută. Să nu-L lăsăm singur, dragii mei!
Părintele Savatie Baştovoi ne transmite gândurile sale despre marea sărbătoare care se apropie:
“Paștele înseamnă trecere și de la Moise la Hristos s-a referit concret la trecerea poporului evreu prin Marea Roșie, care a presupus întreaga suferință a drumului de la robia egipteană la eliberare. Suferința poporului evreu, cu morțile aferente, cu zbuciumul traversării pustiului, au preînchipuit suferința lui Hristos, patimile Sale și moartea pe Cruce care au culminat în învierea Sa. ”Paștile Domnului”, așa cum cîntăm în Canonul Învierii, este trecerea ”din moarte la viață și de pe pămînt la cer”. Este de la sine înțeles că ”trecerea” prin patimă și moarte nu poate fi fericită, ci numai Învierea este prilej de bucurie.
În accepțiunea creștină fericirea este o stare de grație, condiția sfinților, încununarea virtuților, răsplata veșnică, creșterea întru asemănarea cu Hristos. Formula ”sărbători fericite”, ”paște fericit” este o noutate a lumii care consideră că fericirea este o masă bogată, un drum spre picnic fără ambuteiaje, o revedere a neamurilor. Nu veți găsi această urare nicăieri în tradiția de două mii de ani a creștinismului.
De la Hristos încoace creștinii își spun ”Hristos a înviat” – aceasta este vestea care a schimbat lumea, care a cutremurat iadul și a deschis cerurile. A spune ”Hristos a înviat!” și a răspunde ”Adevărat a înviat!” este adevărata mărturisire de credință, însumarea Evangheliei în două cuvinte, îndeplinirea poruncii propovăduirii.
Înlocuirea lui ”Hristos a înviat” cu ”Paște fericit” este cea mai mare lovitură primită vreodată de lumea creștină. Urmările ei nu se vor lăsa mult așteptate.
Nu vă temeți și nu vă rușinați să vă spuneți ”Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”. Desigur, dacă aveți această convingere.
Hristos a înviat! Fiți fericiți…”